lipca 22, 2024

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio to danie kuchni włoskiej z surowego mięsa serwowane zazwyczaj jako przystawka. Po raz pierwszy podano je w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, gdyż lekarz zalecił jej ponoć jedzenie mięsa jedynie surowego. Autor dania nazwał je carpaccio, ponieważ kolorystycznie przypominało mu obrazy renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio.

Choć tradycyjnie carpaccio przygotowywane było z wołowiny, obecnie używa się również innych rodzajów mięs, jak cielęcina, łosoś czy tuńczyk, ale także warzyw, a nawet owoców.


Carpaccio z pieczonych buraków - przepis na 4 porcje

Do przygotowania carpaccio będą Ci potrzebne:

  • 4 buraki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • garść nasion słonecznika,
  • 100g fety,
  • sok z połowy cytryny.

1. Umyte buraki zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny.
2. Ostudzone buraki obierz i pokrój w cienkie plastry na mandolinie.
3. Fetę pokrusz.
4. Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika.
5. Oliwę, ocet, syrop klonowy i sok z cytryny wymieszaj.
6. Plastry buraka ułóż na talerzu, posyp pokruszoną fetą, orzechami i koprem włoskim, a całość skrop przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger