Kurki, a dokładnie pieprzniki jadalne, to żółte grzyby o nietypowej budowie kapelusza charakterystycznie wygiętej brzegami ku górze. Zazwyczaj są to drobne grzybki, choć można znaleźć i okazy sięgające 15 centymetrów.
Kurka posiada blaszki, przez co bardzo łatwo pomylić ją z bardzo podobnym grzybem - lisówką pomarańczową, która nie jest jadalna. Pamiętajcie, że zakup kurek (a także innych grzybów) ze stoiska przy drodze czy na parkingu pod sklepem nie jest bezpieczny. Kupowane grzyby powinny zawsze mieć specjalny atest wystawiony przez licencjonowanego klasyfikatora grzybów.
Kurki z pomidorami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurek będą Ci potrzebne:
- 600g kurek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 700g pomidorów,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz