lipca 24, 2024

Kurki z pomidorami

Kurki, a dokładnie pieprzniki jadalne, to żółte grzyby o nietypowej budowie kapelusza charakterystycznie wygiętej brzegami ku górze. Zazwyczaj są to drobne grzybki, choć można znaleźć i okazy sięgające 15 centymetrów.

Kurka posiada blaszki, przez co bardzo łatwo pomylić ją z bardzo podobnym grzybem - lisówką pomarańczową, która nie jest jadalna. Pamiętajcie, że zakup kurek (a także innych grzybów) ze stoiska przy drodze czy na parkingu pod sklepem nie jest bezpieczny. Kupowane grzyby powinny zawsze mieć specjalny atest wystawiony przez licencjonowanego klasyfikatora grzybów. 


Kurki z pomidorami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kurek będą Ci potrzebne:

  • 600g kurek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700g pomidorów,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Kurki oczyść (jak to zrobić przeczytasz tutaj).
2. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki, pokrój w dość dużą kostkę.
3. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurki i smaż przez kilka minut do odparowania płynu, po czym dodaj cebulę i czosnek, a następnie pomidory i smaż jeszcze przez 5 minut.
5. Całość dopraw solą i pieprzem.

Kurki podawaj z ziemniakami lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger