lipca 26, 2024

Smażone płotki

Płoć, zwana także płotką, wandrówką, srebrzatką czy ramiennicą, to gatunek ryby z rodziny karpiowatych. Występuje niemal w całej Europie, a na wschodzie sięga daleko w głąb Azji. Ryby te żyją stadnie w jeziorach, rzekach i stawach, są płochliwe i bardzo ostrożne. Płotki żyją długo i rosną powoli - dopiero ok. 10 roku życia osiągają 20 centymetrów. Dorosłe osobniki osiągają od 30 do 50 centromerów.

Sama wędkarstwa nigdy nie próbowałam, ale mój kolega chętnie na ryby jeździ i obdarowuje znajomych swoimi zdobyczami. Tym razem akurat mi się poszczęściło w postaci świeżych płotek.


Smażone płotki - przepis na 4 porcje

Do przygotowania płotek będą Ci potrzebne:

  • 1kg płotek,
  • cebula,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Płotki oskrob, wypatrosz, odetnij głowy, dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Cebulę pokrój w plastry.
3. Ryby natrzyj solą z zewnątrz, od środka obłóż krążkami cebuli i odstaw na 30 minut do lodówki. Dzięki temu stracą ewentualny mulisty posmak, który czasem można wyczuć.
4. Po tym czasie wyjmij cebulę i oprósz płotki pieprzem, po czym obtocz je w mące.
5. Na patelni rozgrzej olej i smaż ryby na złoty kolor z obu stron.
6. Gotowe płotki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger