Płoć, zwana także płotką, wandrówką, srebrzatką czy ramiennicą, to gatunek ryby z rodziny karpiowatych. Występuje niemal w całej Europie, a na wschodzie sięga daleko w głąb Azji. Ryby te żyją stadnie w jeziorach, rzekach i stawach, są płochliwe i bardzo ostrożne. Płotki żyją długo i rosną powoli - dopiero ok. 10 roku życia osiągają 20 centymetrów. Dorosłe osobniki osiągają od 30 do 50 centromerów.
Sama wędkarstwa nigdy nie próbowałam, ale mój kolega chętnie na ryby jeździ i obdarowuje znajomych swoimi zdobyczami. Tym razem akurat mi się poszczęściło w postaci świeżych płotek.
Smażone płotki - przepis na 4 porcje
Do przygotowania płotek będą Ci potrzebne:
- 1kg płotek,
- cebula,
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz