Sałatka z ryżem świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale też np. na imprezę.
Dodatki możemy komponować dowolnie. Jeśli szykujecie sałatkę dla gości możecie sięgnąć po kurczaka, ananasa i kolorowe warzywa (np. papryka, ogórki kiszone, szalotka).
Ja przygotowałam sałatkę na śniadanie, sięgnęłam więc po prostu po to, co akurat miałam w kuchni. Taka sałatka świetnie sprawdzi się też jeśli po obiedzie został Wam ryż - lunch na jutro do pracy macie już prawie gotowy 😉.
Sałatka z ryżem jaśminowym - przepis
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 190g ryżu jaśminowego,
- 4 jajka,
- 150g ogórków kiszonych,
- 100g szalotki,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- jabłko,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżka musztardy,
- szczypta anyżu,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryż opłucz na sicie i ugotuj w osolonej wodzie, po czym odstaw do przestudzenia.
2. Jajka ugotuj na twardo.
3. Czosnek posiekaj.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i anyżem.
5. Posiekaj szalotki i szczypior.
6. Ogórki kiszone i 3 jajka pokrój w kostkę.
7. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
8. Ryż wymieszaj z jajkami, szalotką, ogórkami, jabłkiem i szczypiorkiem.
9. Całość dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i połącz z połową przygotowanego sosu.
10. Wyłóż sałatką do miseczki, polej resztą sosu, udekoruj cząstkami jajka i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz