lipca 29, 2024

Sałatka z ryżem jaśminowym

Sałatka z ryżem świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale też np. na imprezę.

Dodatki możemy komponować dowolnie. Jeśli szykujecie sałatkę dla gości możecie sięgnąć po kurczaka, ananasa i kolorowe warzywa (np. papryka, ogórki kiszone, szalotka).

Ja przygotowałam sałatkę na śniadanie, sięgnęłam więc po prostu po to, co akurat miałam w kuchni. Taka sałatka świetnie sprawdzi się też jeśli po obiedzie został Wam ryż - lunch na jutro do pracy macie już prawie gotowy 😉.


Sałatka z ryżem jaśminowym - przepis 

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:

  • 190g ryżu jaśminowego,
  • 4 jajka,
  • 150g ogórków kiszonych,
  • 100g szalotki,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • jabłko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka musztardy,
  • szczypta anyżu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ryż opłucz na sicie i ugotuj w osolonej wodzie, po czym odstaw do przestudzenia.
2. Jajka ugotuj na twardo.
3. Czosnek posiekaj.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i anyżem.
5. Posiekaj szalotki i szczypior.
6. Ogórki kiszone i 3 jajka pokrój w kostkę.
7. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
8. Ryż wymieszaj z jajkami, szalotką, ogórkami, jabłkiem i szczypiorkiem.
9. Całość dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i połącz z połową przygotowanego sosu.
10. Wyłóż sałatką do miseczki, polej resztą sosu, udekoruj cząstkami jajka i posyp szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger