Ciasto marchewkowe to chyba moje ulubione ciasto z dodatkiem warzyw. Jest to z pewnością jakiś sposób na przemycenie marchewki w jadłospisie niejadków, ale dla mnie to po prostu pyszne ciasto, które nada się na każdą okazję - u mnie sprawdziło się zarówno jako coś słodkiego do kawy, jak i tort urodzinowy 😉
Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą jogurtową - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 250g marchewki,
- 200g mąki owsianej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 220ml oleju rzepakowego,
- 100g ksylitolu,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka przyprawy do piwa,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- 90g orzechów włoskich.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
- 250g jogurtu greckiego,
- 3 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3-4 łyżki wody.
1. Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Orzechy posiekaj.
3. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i wanilię, zmiksuj do połączenia składników, po czym dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
4. Na koniec wymieszaj w ciasto marchewkę i orzechy.
5. Ciasto przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut.
6. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
7. Erytrol zmiel na puder i przesyp do jogurtu.
8. Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub rondelku (uważaj, żeby nie zagotować), dodaj do jogurtu i dokładnie wymieszaj rózgą, aby nie powstały grudki.
9. Przygotowaną polewą pokryj wierzch ostudzonego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz