sierpnia 01, 2024

Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą jogurtową

Ciasto marchewkowe to chyba moje ulubione ciasto z dodatkiem warzyw. Jest to z pewnością jakiś sposób na przemycenie marchewki w jadłospisie niejadków, ale dla mnie to po prostu pyszne ciasto, które nada się na każdą okazję - u mnie sprawdziło się zarówno jako coś słodkiego do kawy, jak i tort urodzinowy 😉


Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą jogurtową - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 250g marchewki,
  • 200g mąki owsianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 220ml oleju rzepakowego,
  • 100g ksylitolu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka przyprawy do piwa,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 90g orzechów włoskich.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 250g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3-4 łyżki wody.

1. Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Orzechy posiekaj.
3. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i wanilię, zmiksuj do połączenia składników, po czym dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
4. Na koniec wymieszaj w ciasto marchewkę i orzechy.
5. Ciasto przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut.
6. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
7. Erytrol zmiel na puder i przesyp do jogurtu.
8. Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub rondelku (uważaj, żeby nie zagotować), dodaj do jogurtu i dokładnie wymieszaj rózgą, aby nie powstały grudki.
9. Przygotowaną polewą pokryj wierzch ostudzonego ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger