Baba ghanoush to przysmak kuchni arabskiej. Jest to gęsta pasta warzywna podobna do hummusu, jednak podstawowymi składnikami Baba ghanoush są pieczone bakłażany i pasta tahini.
Przysmak ten pochodzi z rejonów wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego - Libii, Jordanii i Syrii. Istnieje nawet syryjska legenda, według której pastę tę wymyśliła lojalna córka dla swego ukochanego ojca, który był już tak stary, że nie miał zębów, aby gryźć.
Baba ghanoush jest często podawana jako przekąska przed głównym daniem - serwuje się ją wtedy z podpieczonym chlebkiem pita. Z kolei w połączeniu ze świeżymi lub marynowanymi warzywami stanowi popularne arabskie śniadanie.
W bardziej nowoczesnym i bliższym nam wydaniu pasty z bakłażana używa się jako dodatku do pieczywa czy dipu do warzyw.
Baba ghanoush - przepis
Do przygotowania Baba ghanoush będą Ci potrzebne:
- duży bakłażan (ok. 400g),
- 200g czerwonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pasty tahini,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz