sierpnia 03, 2024

Baba ghanoush

Baba ghanoush to przysmak kuchni arabskiej. Jest to gęsta pasta warzywna podobna do hummusu, jednak podstawowymi składnikami Baba ghanoush są pieczone bakłażany i pasta tahini.

Przysmak ten pochodzi z rejonów wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego - Libii, Jordanii i Syrii. Istnieje nawet syryjska legenda, według której pastę tę wymyśliła lojalna córka dla swego ukochanego ojca, który był już tak stary, że nie miał zębów, aby gryźć.

Baba ghanoush jest często podawana jako przekąska przed głównym daniem - serwuje się ją wtedy z podpieczonym chlebkiem pita. Z kolei w połączeniu ze świeżymi lub marynowanymi warzywami stanowi popularne arabskie śniadanie.

W bardziej nowoczesnym i bliższym nam wydaniu pasty z bakłażana używa się jako dodatku do pieczywa czy dipu do warzyw.


Baba ghanoush - przepis

Do przygotowania Baba ghanoush będą Ci potrzebne:

  • duży bakłażan (ok. 400g),
  • 200g czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Bakłażan i paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30-40 minut.
2. Po upieczeniu paprykę włóż do woreczka foliowego, szczelnie zamknij i odłóż na chwilę, po czym obierz ze skórki.
3. Bakłażana przetnij wzdłuż na pół i łyżką wydrąż miąższ.
4. Ostudzone warzywa zmiksuj w blenderze razem z czosnkiem, pastą tahini i oliwą.
5. Dopraw solą, pieprzem i chili, wyciśnij sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger