Ostatnio temperatury już nas za bardzo nie rozpieszczają, a poranki bywają naprawdę chłodne. Warto więc na śniadanie zjeść coś ciepłego. A że akurat sezon na grzyby mamy pełni i grzechem byłoby z tego nie skorzystać, to połączmy przyjemne z pożytecznym - dlatego moją dzisiejszą propozycją na pyszne, ciepłe śniadanie jest jajecznica z kurkami i papryką.
Jajecznica z kurkami i papryką - przepis na 4 porcje
Do przygotowania jajecznicy będzie Ci potrzebne:
- 6 jajek,
- 250g kurek,
- 2 cebule,
- czerwona papryka,
- łyżka masła klarowanego,
- pęczek szczypiorku,
- pół szklanki mleka,
- szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki.
1. Kurki oczyść.
Wsyp grzyby do miski, dodaj łyżkę soli i zalej wrzącą wodą i zamieszaj. Gdy kurki wypłyną na powierzchnię wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej - rob to ostrożnie, żeby nie zamącić wody i nie spowodować, że cały brud, który osiadł na dnie, podniesie się wraz z ruchem wody. Wyjęte grzyby odsącz z wody na ręczniku papierowym.
2. Oczyszczone kurki obgotuj przez ok. 20 minut.
3. Cebulę posiekaj, a paprykę pokrój w paseczki.
4. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż cebulę, a następnie dodaj obgotowane kurki.
5. Całość wymieszaj i smaż 10 minut, aż cały sos odparuje, po czym dodaj pokrojoną paprykę.
6. Jajka wymieszaj z mlekiem i połową szczypiorku, dopraw solą, pieprzem i papryką, wlej masę jajeczną na patelnię i usmaż.
7. Jajecznicę posyp resztą szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz