września 20, 2021

Polędwiczki z groszkiem

Polędwiczka uznawana jest za jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Mają wiele zalet - posiadają stosunkowo niewiele kalorii (ok. 150 kcal w 100g) oraz tłuszczu (ok. 3,5g w 100g), za to wysoką zawartość białka (ok. 26g w 100g).

W porównaniu do innych gatunków polędwiczki wieprzowe dostarczą nam sporą dawkę magnezu, potasu, a także witamin z grupy B (głównie B1 i B6).

Dodatkowo polędwiczka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem kulinarnym, świetnie sprawdzi się więc zarówno u osób na diecie redukcyjnej czy u sportowców.

Może więc dziś na obiad polędwiczki z zielonym groszkiem?



Polędwiczki z groszkiem - przepis na 6 porcji

Do przygotowania polędwiczek będą Ci potrzebne:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 100g mrożonego groszku,
  • 2 dymki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Groszek ugotuj do miękkości i odcedź na sicie.
2. Paprykę i dymki posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż paprykę i dymki, po czym dodaj groszek.
4. W miseczce roztrzep jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie wylej je na patelnię z warzywami i mieszając smaż, aż jajka się zetną.
5. Z polędwiczek usuń niepotrzebne błony, każdą z nich przetnij w poprzek na pół, a następnie każdy kawałek natnij z boku tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży plaster mięsa.
6. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster (uważaj jednak, żeby nie porozrywać struktury mięsa).
7. Przypraw solą i pieprzem.
8. Na każdy kawałek nałóż 1/4 przygotowanego wcześniej farszu warzywnego, zawiń w formę rolady i zepnij wykałaczką.
9. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż roladki ze wszystkich stron, po czym przełóż je do naczynia do zapiekania.
10. Na patelnię wlej szklankę wody, podczas gotowania odklej zapieczone resztki ze smażenia, wymieszaj i zalej mieszaniną roladki.
11. Piecz mięso ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
12. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, po czym pokrój w plastry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger