Sezon na paprykę w pełni, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać.
Dlatego dziś proponuję pyszną zupę-krem z papryką w roli głównej. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca, a dodatek ziemniaków sprawia, że jest tez gęsta i sycąca.
Choć najczęściej w kuchni wykorzystujemy czerwoną paprykę, ja tym razem sięgnęłam po żółtą - tak dla odmiany 😉
Zupa paprykowo-ziemniaczana - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 4 żółte papryki,
- 4 ziemniaki,
- 2 cebule
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki curry,
- sól i pieprz do smaku.
1. Papryki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
2. Upieczone papryki przełóż do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie obierz warzywa ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
3. Posiekaj czosnek.
Warto to zrobić chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
4. Ziemniaki i cebule obierz i pokrój w kostkę.
5. W garnku rozgrzej olej i przesmaż warzywa z czosnkiem.
6. Zawartość garnka zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny), doprawy curry i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
7. Na koniec dopraw solą i pieprzem, możesz podawać z grzankami i łyżeczką jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz