Czosnek znamy wszyscy - to popularne u nas warzywo, najczęściej wykorzystywane jako przyprawa. Kiedy słyszymy czosnek zazwyczaj od razu myślimy o główce składającej się z białych ząbków.
W Polsce najpopularniejszy jest klasyczny, surowy czosnek. Możemy spotkać się z też z odmianą czosnku niedźwiedziego w formie zielonych, aromatycznych liści.
Jedną z mniej znanych, a zdecydowanie wartych uwagi, form czosnku jest tzw. czarny czosnek.
Czarny czosnek - trochę historii
Choć czarny czosnek obecnie jest bardzo ceniony i stosowany jako żywność funkcjonalna, dzieje się to od stosunkowo niedawna. Jednak historia jego powstania jest znacznie bardziej odległa.
Już ok. 5 tysięcy lat temu na terenach dzisiejszej Japonii i Korei pozostawiono, prawdopodobnie przez przypadek, główkę czosnku w wilgotnym i bardzo ciepłym środowisku. Komuś ten czosnek musiał bardzo zasmakować, gdyż szybko został uznany za rarytas.
Jak powstaje czarny czosnek?
Czarny czosnek to naturalny produkt, choć nie występuje w przyrodzie. Jak to możliwe? Bardzo prosto - powstaje on w wyniku poddania świeżego, pospolitego czosnku długotrwałemu procesowi starzenia (fermentacji). Czosnek trzyma się 60 dni w temperaturze ok. 60 stopni C i wysokiej wilgotności powietrza. Przez ten okres zyskuje on nowy kolor oraz traci swój charakterystyczny zapach i ostry smak.
Co jednak ważne, zmienia się nie tylko kolor czy smak czosnku, ale też jego właściwości zdrowotne.
Właściwości czarnego czosnku
Czarny czosnek wpływa pozytywnie na układ krążenia, układ odpornościowy oraz układ pokarmowy.
Według badań naukowych czarny czosnek może:
- działać przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
- obniżać ciśnienie krwi,
- obniżać poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi,
- przeciwdziałać procesom starzenia,
- korzystnie wpływać na wygląd włosów, skóry i paznokci,
- obniżać poziom cukru we krwi,
- wspomagać detoksykację (chroni komórki wątroby),
- zmniejszać ryzyko choroby nowotworowej,
- zapobiegać otyłości,
- pomagać łagodzić bóle stawów,
- pobudzać, dodawać energii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz