Schab duszony to danie, które sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, gdy spotykamy się przy stole w większym gronie, jak i zwykły obiad, choć raczej polecałabym go na weekend, gdy możemy poświęcić na jego przygotowanie nieco więcej czasu.
Schab duszony w pomarańczach - przepis na 8 porcji
Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:
- 1kg schabu bez kości,
- 2 pomarańcze,
- ząbek czosnku,
- szklanka bulionu warzywnego,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka cząbru,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku.
1. Mięso natrzyj solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na godzinę.
2. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej cienko obierz fragment skórki (bez białej części) i pokrój w cienkie paseczki, a z miąższu wyciśnij sok.
4. Drugą pomarańczę obierz ostrym nożem i wykrój z niej fileciki zostawiając błonki.
5. Wyjmij mięso z lodówki.
6. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso ze wszystkich stron, wlej sok z pomarańczy i bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny), dodaj zioła, czosnek i skórkę pomarańczową.
7. Całość przykryj u duś ok. 50 minut na małym ogniu, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę.
8. Pod koniec dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut.
9. Mięso przełóż na półmisek.
10. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do wywaru, gotuj mieszając aż do zgęstnienia sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz