października 02, 2021

Schab duszony w pomarańczach

Schab duszony to danie, które sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, gdy spotykamy się przy stole w większym gronie, jak i zwykły obiad, choć raczej polecałabym go na weekend, gdy możemy poświęcić na jego przygotowanie nieco więcej czasu.



Schab duszony w pomarańczach - przepis na 8 porcji

Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne:

  • 1kg schabu bez kości,
  • 2 pomarańcze,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka cząbru,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Mięso natrzyj solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na godzinę.
2. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej cienko obierz fragment skórki (bez białej części) i pokrój w cienkie paseczki, a z miąższu wyciśnij sok.
4. Drugą pomarańczę obierz ostrym nożem i wykrój z niej fileciki zostawiając błonki.
5. Wyjmij mięso z lodówki.
6. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso ze wszystkich stron, wlej sok z pomarańczy i bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny), dodaj zioła, czosnek i skórkę pomarańczową.
7. Całość przykryj u duś ok. 50 minut na małym ogniu, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę.
8. Pod koniec dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut.
9. Mięso przełóż na półmisek.
10. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do wywaru, gotuj mieszając aż do zgęstnienia sosu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger