Zapiekanki makaronowe to świetna opcja dla osób, które lubią urozmaicone potrawy, a jednocześnie niekoniecznie mają czas spędzać długie godziny w kuchni. Możemy przygotować je na wiele sposobów: z kiełbasą, mięsem mielonym, rybą czy warzywami.
Taka zapiekanka doskonale sprawdzi się na obiad, ale też na kolację czy drugie śniadanie do pracy - możecie przygotować ją w zasadzie na dowolny posiłek i sprawdzi się równie dobrze 😉
Ja dziś proponuję zapiekankę makaronową z dorszem jako prosty i szybki obiad.
Zapiekanka makaronowa z dorszem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:
- 500g filetów z dorsza,
- 400g makaronu kokardki z mąki durum,
- cebula,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- żółtko,
- 4 łyżki startego sera,
- łyżka domowej przyprawy do zup,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo.
2. Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dużą kostkę.
3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę, dodaj rybę, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
5. Formę do zapiekania wysmaruj resztą oleju i układaj w niej warstwami: makaron, ryba z cebulą, makaron.
6. Jogurt wymieszaj z żółtkiem i przyprawą do zup (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup), po czym przygotowaną mieszanką zalej składniki zapiekanki.
7. Wierzch posyp startym serem.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz