października 08, 2021

Orientalne danie z łososiem

Ostatnio w Biedronce był tydzień azjatycki - pojawiło się kilka ciekawych, orientalnych produktów, w które chętnie się zaopatrzyłam 😄

Co prawda sporo wiele produktów z kuchni azjatyckiej możemy już kupić bez problemu w większych sklepach, np. sos sojowy, sos teriyaki, mleczko kokosowe czy pastę curry, w czasie takich tygodniowych akcji można jednak znaleźć czasem kilka ciekawostek na co dzień raczej trudno dostępnych. Warto więc korzystać i pobawić się trochę orientalną kuchnią we własnym domu. Może wiec tym razem coś orientalnego z łososiem? 😉



Orientalne danie z łososiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne:

  • 300g filetów z łososia,
  • 100ml sosu teriyaki,
  • 200g ryżu jaśminowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sosu sriracha,
  • 1/4 kapusty pekińskiej,
  • marchew,
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka masła klarowanego,
  • zielona kolendra,
  • pieprz do smaku.

1. Filety z łososia włóż do miseczki i zamarynuj w sosie teriyaki (przez co najmniej 30 minut).
2. Ryż przepłucz na sicie i ugotuj w osolonej wodzie, po czym zostaw pod przykryciem.
3. Cebulę i marchew pokrój w drobną kostkę, a kapustę pekińską posiekaj.
4. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
5. Rybę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, ale łososia zostaw w cieple.
6. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i gdy lekko się zeszkli dodaj do niej marchew i sos sriracha.
7. Smaż warzywa z sosem 2 minuty, po czym wlej jajka i smaż dalej mocno mieszając, po chwili dodaj  porcjami ryż, dolej sosy sojowy oraz rybny, dopraw pieprzem i wymieszaj wszystkie składniki.
8. Na talerz nałóż porcje ryżu z warzywami, przykryj kawałkami łososia i udekoruj zieloną kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger