Skyrnik to nic innego jak sernik, w którym zamiast twarogu używamy wysokobiałkowego jogurtu. Jest prosty i mega szybki w przygotowaniu. Tym razem postawiłam na absolutną prostotę i przygotowałam prosty skyrnik o smaku waniliowym.
Skyrnik waniliowy - przepis
Do przygotowania skrynika będą Ci potrzebne:
- 600g skyru,
- 4 jajka,
- 5 łyżek ksylitolu,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli.
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Skyr wymieszaj z żółtkami, ksylitolem i wanilią.
3. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodaj do masy skyrowej i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia - ponieważ masa jest dość rzadka zabezpiecz formę od dołu folią aluminiową.
5. Skyrnik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45-60 minut - po 45 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku jest już suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz