Wielkanocne śniadanie u mnie w domu nie może się obejść bez faszerowanych jajek. W zeszłym roku przygotowałam jajka faszerowane śledziem i burakiem. Burak bardzo mi do jajek przypasował, gotując więc wczoraj buraki na obiad ugotowałam jednego więcej i odłożyłam, żeby przygotować nowy farsz do jajek.
Jajka faszerowane pastą z buraków - przepis na 4 sztuki
Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne:
- 4 jajka,
- 1 burak,
- 40g serka chrzanowego Almette,
- łyżka jogurtu greckiego,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Buraka gotuj przez ok. 1 godzinę do miękkości (najlepiej wykorzystaj odłożonego z wcześniejszego obiadu).
2. Jajka ugotuj na twardo. Po przestudzeniu obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
3. Żółtka przełóż od miseczki i rozgnieć widelcem.
4. Ostudzonego buraka obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do żółtek razem z serkiem Almette i jogurtem. Wszystko dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Gotową pastę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na połówki jajek.
6. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz