Kotleciki ryżowe to pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę np. do pracy.
To danie idealne jeśli z wczorajszego obiadu został Wam ryż - możecie go wykorzystać, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a Wy szybko zrobicie nowy obiad.
Jeśli nie lubicie łososia możecie użyć innej ryby, pamiętajcie jednak, że jeśli wybierzecie surową rybę musicie ją najpierw ugotować. Ja wykorzystałam wędzonego łososia, nie musiałam więc go dodatkowo przygotowywać.
Kotleciki ryżowe z łososiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego,
- 250g łososia wędzonego na gorąco,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- jajko,
- łyżka mąki z ciecierzycy,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ryż (ok. 3/4 szklanki) ugotuj w osolonej wodzie i poczekaj, aż wystygnie lub wykorzystaj ten, który został z wczorajszego posiłku.
2. Łososia posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę z ciecierzycy, jajko i dokładnie wyrób masę.
3. Wilgotnymi rękoma uformuj kotleciki.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotleciki z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz