marca 20, 2020

Jajka faszerowane śledziem i burakiem

U mnie w domu na stole podczas wielkanocnego śniadania nigdy nie może zabraknąć faszerowanych jajek - to nie dość, że część tradycji, to jeszcze ulubiona potrawa świąteczna. Przynajmniej moja 😄

Ale żeby nie było nudno (i żeby nikt nie marudził) przygotowuję różne warianty smakowe - dla każdego coś dobrego.
I tak, dla wielbicieli śledzia przygotowałam jajka faszerowane śledziem i burakiem.
Choć ja fanką śledzia nie jestem i chyba nigdy nie będę, to przyznam, że ten farsz smakował nawet mi 😂
Myślę, że takie połączenie smakowe może zaskoczyć wiele osób i kto wie, może ktoś jednak zmieni zdanie na temat śledzia?
Więc polecam!

Jajka faszerowane śledziem i burakiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanych jajek będziesz potrzebować:
  • 4 jajka,
  • 1 duży filet śledzia matias,
  • małego buraka,
  • łyżkę jogurtu,
  • natkę pietruszki,
  • pieprz do smaku.

1. Śledzia wymocz w wodzie przez kilka godzin.
2. Buraka ugotuj w garnku do miękkości, po czym go wystudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Śledzia pokrój w drobniutką kosteczkę.
4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
5. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, dodaj śledzia, buraka, posiekaną natkę pietruszki, jogurt i pieprz i dokładnie wymieszaj.
6. Tak przygotowanym farszem wypełnij białka ugotowanych wcześniej jajek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger