marca 19, 2020

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Siedzenia w domu ciąg dalszy, więc dalej do przygotowania posiłków staram się wykorzystywać to, co znajdę w kuchni.
A wbrew pozorom większość z nas ma porobione niemałe zapasy, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę 😉

Przeglądając swoje skarby w kuchni znalazłam kaszę jaglaną i wykorzystałam ją do przygotowania zapiekanki - skoro mam już siedzieć w tym domu, to przynajmniej rozpieszczę się pysznym śniadaniem na słodko 😍



Zapiekanka z kaszy jaglanej - przepis na 6 porcji

Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować:
  • 500g kaszy jaglanej,
  • litr mleka,
  • szklankę ksylitolu,
  • 5 jajek,
  • szczyptę soli,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść pestek dyni,
  • łyżkę sezamu,
  • garść połączonych powyższych bakalii do dekoracji.

1. Kaszę przelej wrzątkiem na sicie, żeby pozbyć się jej goryczki.
2. Przesyp kaszę do garnka, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia płynu na małym ogniu. Po ugotowaniu odstaw do przestudzenia.
3. Rozdziel żółtka od białek.
4. Do żółtek dodaj ksylitol i ubij na puszysty kogel mogel.
5. Gotowy kogel mogel dodaj do wystudzonej kaszy, wymieszaj, wsyp bakalie i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
7. Pianę dodawaj stopniowo do kaszy i delikatnie mieszaj.
8. Uzyskaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 20-25 minut.
9. Po wyjęciu posyp bakaliami przeznaczonymi do dekoracji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger