Po tradycyjnym obiedzie w Dniu Niepodległości, na który przygotowałam pieczoną pierś z gęsi, pozostały mi po niej kości. Zamiast je wyrzucać postanowiłam je wykorzystać i ugotowałam na nich rosół - zawsze warto wykorzystywać wszystko, co się da 😉
Rosół na kościach z pieczonej gęsi - przepis
Do przygotowania rosołu będą Ci potrzebne:
- kości z pieczonej gęsi,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- por,
- garść suszonych grzybów,
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna jałowca,
- 10 ziarenek kolorowego pieprzu,
- lubczyk,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Marchewkę i pietruszkę obierz.
2. Do garnka włóż kości pieczonek gęsi, grzyby, marchewki, pietruszki, seler oraz białą część pora, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolorowy pieprz.
3. Zalej wszystko 2,5 litrami wody, dosyp łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez 2-2,5 godziny.
4. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz zieloną część pora i sos sojowy.
5. Dopraw pieprzem do smaku.
Zupę podawaj z lanymi kluskami, makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz