listopada 13, 2024

Rosół na kościach z pieczonej gęsi

Po tradycyjnym obiedzie w Dniu Niepodległości, na który przygotowałam pieczoną pierś z gęsi, pozostały mi po niej kości. Zamiast je wyrzucać postanowiłam je wykorzystać i ugotowałam na nich rosół - zawsze warto wykorzystywać wszystko, co się da 😉



Rosół na kościach z pieczonej gęsi - przepis

Do przygotowania rosołu będą Ci potrzebne:
  • kości z pieczonej gęsi,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • garść suszonych grzybów,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna jałowca,
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu,
  • lubczyk,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchewkę i pietruszkę obierz.
2. Do garnka włóż kości pieczonek gęsi, grzyby, marchewki, pietruszki, seler oraz białą część pora, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolorowy pieprz.
3. Zalej wszystko 2,5 litrami wody, dosyp łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez 2-2,5 godziny.
4. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz zieloną część pora i sos sojowy.
5. Dopraw pieprzem do smaku.

Zupę podawaj z lanymi kluskami, makaronem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger