listopada 11, 2024

Pieczona pierś z gęsi

Dawniej, w dniu 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny, zwanej arystokracją wśród drobiu. O tradycji tej mówią stare przysłowia, takie jak: "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Na świętego Marcina lepsza gęś niżli zwierzyna".

Chów gęsi w Polsce ma rzeczywiście bardzo długą tradycję sięgającą XVIw. Do tej pory jesteśmy największym producentem gęsi w Europie. Mimo to sami spożywamy jej zadziwiająco mało, głównie kierując ją na eksport - na statystycznego Polaka przypada zaledwie 17g gęsi rocznie. A szkoda, ponieważ jest to nie tylko smaczne, ale i zdrowe mięso.

Gęsina jest co prawda bardziej kaloryczna niż kurczak czy indyk, mimo to warto włączyć ją do diety - tłuszcz pochodzący z tego gatunku ptaków zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych (takich jak arachidonowy, linolenowy, linolowy i oleinowy), które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz podwyższenie HDL, a także korzystnie oddziałują na pracę mózgu.

Gęsina dostarczy nam witamin A, E oraz z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, potas czy żelazo. Jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.

U mnie w domu gęsinę zazwyczaj podawało się pieczoną, np. gęś pieczona z jabłkami.

Dziś też piekarnik poszedł w ruch, ale tym razem zamiast udek na obiad była pierś z gęsi.


Pieczona pierś z gęsi - przepis

Do przygotowania gęsi będą Ci potrzebne:

  • pierś z gęsi,
  • 200ml soku z pomarańczy,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki harissy,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pierś z gęsi natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, po czym odstaw na 30 minut.
2. Wyciśnij sok z pomarańczy, wymieszaj z miodem, rozmarynem i majerankiem, a następnie oblej sokiem mięso i wstaw gęś do lodówki na 2-3 minuty
3. Przełóż gęś z marynatą do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny, po czym zwiększ temperaturę do 200 stopni C, przełóż naczynie na wyższą półkę piekarnika i piecz jeszcze 20-30 minut bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger