listopada 08, 2024

Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa swoją największą popularność zdobyła we Francji, jednak i nas pojawia się coraz częściej. Choć dawniej była zupą biedoty, dziś podawana jest nawet w najbardziej luksusowych restauracjach.

Zupa cebulowa jest prosta i niedroga w przygotowaniu, a najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a jedyne, o czym człowiek marzy, to coś porządnie rozgrzewającego. A ta zupa nadaje się do tego idealnie 😉


Zupa cebulowa z grzankami - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy cebulowej będą Ci potrzebne:

  • 1,5kg cebuli,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 litry wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka tymianku,
  • chleb razowy,
  • 40g tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

1. Marchewki, pietruszki, selera i przyprawy zalej gorącą wodą i ugotuj bulion. Gdy będzie gotowy odcedź wywar.
2. Cebule obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w piórka.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebule do momentu, aż się lekko zrumieni.
4. Przełóż cebule do garnka, zalej bulionem i zblenduj.
5. Dopraw zupę tymiankiem i gotuj przez kilka minut, po czym dodaj 2-3 łyżki tartego parmezanu i zamieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem.
7. Kromki chleba obsyp parmezanem i wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Zupa nie jest zagęszczona, więc najlepiej podawać ją w kubkach lub kokilkach posypaną świeżą natką pietruszki z grzankami z parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger