Zupa cebulowa swoją największą popularność zdobyła we Francji, jednak i nas pojawia się coraz częściej. Choć dawniej była zupą biedoty, dziś podawana jest nawet w najbardziej luksusowych restauracjach.
Zupa cebulowa jest prosta i niedroga w przygotowaniu, a najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a jedyne, o czym człowiek marzy, to coś porządnie rozgrzewającego. A ta zupa nadaje się do tego idealnie 😉
Zupa cebulowa z grzankami - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy cebulowej będą Ci potrzebne:
- 1,5kg cebuli,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 litry wody,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 selera,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka tymianku,
- chleb razowy,
- 40g tartego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
1. Marchewki, pietruszki, selera i przyprawy zalej gorącą wodą i ugotuj bulion. Gdy będzie gotowy odcedź wywar.
2. Cebule obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w piórka.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebule do momentu, aż się lekko zrumieni.
4. Przełóż cebule do garnka, zalej bulionem i zblenduj.
5. Dopraw zupę tymiankiem i gotuj przez kilka minut, po czym dodaj 2-3 łyżki tartego parmezanu i zamieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem.
7. Kromki chleba obsyp parmezanem i wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Zupa nie jest zagęszczona, więc najlepiej podawać ją w kubkach lub kokilkach posypaną świeżą natką pietruszki z grzankami z parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz