sierpnia 15, 2025

Cukinia faszerowana mięsem z indyka

Choć cukinię możemy kupić przez cały rok, to szczególnie warto korzystać z niej teraz, gdy mamy sezon. Jest teraz najsmaczniejsza i najtańsza.

Sposobów na wykorzystanie cukinii jest wiele - możemy dodać ją do tarty (Pełnoziarnista tarta z warzywami), zrobić szaszłyki (Wegańskie szaszłyki) lub przygotować z niej makaron (Makaron z cukinii).

Dziś postawiłam bardziej na klasykę i przygotowałam cukinię faszerowaną mięsem z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy.


Cukinia faszerowana mięsem z indyka - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanej cukinii będą Ci potrzebne:

  • 4 cukinie,
  • 800g filetów z indyka,
  • 200g czerwonej fasoli z puszki,
  • 200g kukurydzy z puszki,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cukinie przekrój w poprzek na pół, wydrąż gniazda nasienne.
2. Posiekaj czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Filety z indyka zmiel w maszynce do mięsa.
4. Odcedź kukurydzę i czerwoną fasolę.
5. Do mięsa dodaj odcedzone składniki, wbij jajko, dodaj czosnek, chili oraz wydrążone środki cukinii i wymieszaj.
6. Dopraw solą, pieprzem i wyrób na jednolitą masę.
7. Napełnij farszem cukinie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger