Choć cukinię możemy kupić przez cały rok, to szczególnie warto korzystać z niej teraz, gdy mamy sezon. Jest teraz najsmaczniejsza i najtańsza.
Sposobów na wykorzystanie cukinii jest wiele - możemy dodać ją do tarty (Pełnoziarnista tarta z warzywami), zrobić szaszłyki (Wegańskie szaszłyki) lub przygotować z niej makaron (Makaron z cukinii).
Dziś postawiłam bardziej na klasykę i przygotowałam cukinię faszerowaną mięsem z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy.
Cukinia faszerowana mięsem z indyka - przepis na 4 porcje
Do przygotowania faszerowanej cukinii będą Ci potrzebne:
- 4 cukinie,
- 800g filetów z indyka,
- 200g czerwonej fasoli z puszki,
- 200g kukurydzy z puszki,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cukinie przekrój w poprzek na pół, wydrąż gniazda nasienne.
2. Posiekaj czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Filety z indyka zmiel w maszynce do mięsa.
4. Odcedź kukurydzę i czerwoną fasolę.
5. Do mięsa dodaj odcedzone składniki, wbij jajko, dodaj czosnek, chili oraz wydrążone środki cukinii i wymieszaj.
6. Dopraw solą, pieprzem i wyrób na jednolitą masę.
7. Napełnij farszem cukinie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz