Często przygotowując dania z różnych regionów świata dość mocno je "spalszczam", aby móc przygotować je z powszechnie dostępnych u nas składników.
Bywa jednak i tak, że wiele oryginalnych składników możemy łatwo dostać w sieciowych sklepach, np. gdy organizują tydzień amerykański, bałkański bądź włoski.
Tym razem padło na mój ulubiony, czyli tydzień kuchni azjatyckiej. A skoro się obkupiłam to czas na zupę w stylu tajskim!
Zupa w stylu tajskim - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 2 litry bulionu warzywnego,
- pomidory w puszce,
- 2cm imbiru,
- trawa cytrynowa (opcjonalnie),
- 8 liści limonki kafir,
- 10 ząbków czosnku,
- papryczka chili,
- 3 szalotki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- saszetka pasty tom yum,
- 200g filetów z kurczaka,
- kiełki fasoli mung,
- 200g pieczarek,
- 400ml mleczka kokosowego,
- zielona kolendra,
- 400g makaronu ryżowego.
1. Papryczkę chili, szalotki i czosnek posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Jeśli masz trawę cytrynową rozbij jej grubszą końcówkę tłuczkiem, aby dodała aromatu.
3. Kurczaka pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
4. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotki, chili, czosnek i imbir oraz trawę cytrynową i liście kafiru, dodaj pastę tom yum, po czym zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj przez godzinę.
5. Po tym czasie dodaj kawałki kurczaka i pieczarki, wlej mleczko kokosowe, a po ok. 10 minutach dodaj pomidory z puszki i kiełki fasoli mung, po czym gotuj jeszcze 10 minut.
6. Zupę podawaj z makaronem ryżowym (przygotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i zieloną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz