sierpnia 11, 2025

Jajka poche z sosem chrzanowym

Jajko w koszulce, nazywane również jajkiem poszetowym, pochodzi z Francji - stamtąd też wzięła się jego nazwa, słówko poche oznacza "kieszeń".

Gotuje się je w taki sposób, aby ścięte białko otulało płynne żółtko, który wypływa po przecięciu jajka.

Jajko w koszulce wydaje się najbardziej wymagającą wersją przygotowania tego produktu, jednak wbrew pozorom nie musi być wcale takie trudne. Istotny w przygotowaniu tego jajka jest ocet, ponieważ dzięki niemu białko ścina się szybciej.


Jajka poche z sosem chrzanowym - przepis na 1 porcję

Do przygotowania jajek z sosem będą Ci potrzebne:

  • 2 jajka,
  • łyżka octu winnego,
  • 20g jogurtu naturalnego,
  • 10g tartego chrzanu,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki,
  • sól i biały pieprz do smaku.

1. Zagotuj wodę z łyżką octu i zmniejsz ogień.
2. Wbij jajko do miseczki.
3. Łyżką zrób wir w wodzie, wbij jajko i powtórz wszystko szybko z drugim jajkiem.
4. Gotuj 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu "zawinięcia" białka wokół żółtka.
5. Po zagotowaniu wyjmij jajka łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
6. Jogurt wymieszaj z chrzanem, wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż jajka i rozetnij je, aby żółtko wypłynęło.
7. Oprósz całość solą i białym pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem oraz czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger