Jajko w koszulce, nazywane również jajkiem poszetowym, pochodzi z Francji - stamtąd też wzięła się jego nazwa, słówko poche oznacza "kieszeń".
Gotuje się je w taki sposób, aby ścięte białko otulało płynne żółtko, który wypływa po przecięciu jajka.
Jajko w koszulce wydaje się najbardziej wymagającą wersją przygotowania tego produktu, jednak wbrew pozorom nie musi być wcale takie trudne. Istotny w przygotowaniu tego jajka jest ocet, ponieważ dzięki niemu białko ścina się szybciej.
Jajka poche z sosem chrzanowym - przepis na 1 porcję
Do przygotowania jajek z sosem będą Ci potrzebne:
- 2 jajka,
- łyżka octu winnego,
- 20g jogurtu naturalnego,
- 10g tartego chrzanu,
- łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki czarnuszki,
- sól i biały pieprz do smaku.
1. Zagotuj wodę z łyżką octu i zmniejsz ogień.
2. Wbij jajko do miseczki.
3. Łyżką zrób wir w wodzie, wbij jajko i powtórz wszystko szybko z drugim jajkiem.
4. Gotuj 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie mieszaj wodę w celu "zawinięcia" białka wokół żółtka.
5. Po zagotowaniu wyjmij jajka łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
6. Jogurt wymieszaj z chrzanem, wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż jajka i rozetnij je, aby żółtko wypłynęło.
7. Oprósz całość solą i białym pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem oraz czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz