Niektórym szynka w galarecie kojarzy się ze świątecznym okresem, zwłaszcza Wielkanocą. U mnie w domu jednak nigdy nie przygotowywaliśmy jej na święta, a raczej tak po prostu, bez okazji. Jest łatwa do zrobienia, trzeba jednak zaplanować ją trochę wcześniej, bo żelatyna potrzebuje kilku godzin w lodówce.
Ruloniki z szynki w galarecie - przepis na 4 porcje
Do przygotowania ruloników w galarecie będą Ci potrzebne:
- 600ml domowego bulionu warzywnego,
- 15g żelatyny (2 łyżki),
- 50ml wody,
- 200g szynki w plastrach,
- jajko,
- 40g zielonego groszku,
- 3 pomidorków koktajlowych,
- szczypta soli.
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
2. Groszek ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
3. Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
4. Zagrzej bulion i rozpuść w nim stężałą żelatynę.
5. Do miseczki wlej nieco galarety i odstaw do stężenia.
6. Gdy stężeje ułóż na niej połówki pomidorków i ćwiartki jajka.
7. Plastry szynki przekrój na pół, zawiń w ruloniki i ułóż pionowo w miseczce.
8. W wolne miejsca wsyp groszek.
9. Wszystko zalej wywarem z żelatyną i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz