sierpnia 08, 2025

Ruloniki z szynki w galarecie

Niektórym szynka w galarecie kojarzy się ze świątecznym okresem, zwłaszcza Wielkanocą. U mnie w domu jednak nigdy nie przygotowywaliśmy jej na święta, a raczej tak po prostu, bez okazji. Jest łatwa do zrobienia, trzeba jednak zaplanować ją trochę wcześniej, bo żelatyna potrzebuje kilku godzin w lodówce.


Ruloniki z szynki w galarecie - przepis na 4 porcje

Do przygotowania ruloników w galarecie będą Ci potrzebne:

  • 600ml domowego bulionu warzywnego,
  • 15g żelatyny (2 łyżki),
  • 50ml wody,
  • 200g szynki w plastrach,
  • jajko,
  • 40g zielonego groszku,
  • 3 pomidorków koktajlowych,
  • szczypta soli.

1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
2. Groszek ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
3. Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
4. Zagrzej bulion i rozpuść w nim stężałą żelatynę.
5. Do miseczki wlej nieco galarety i odstaw do stężenia.
6. Gdy stężeje ułóż na niej połówki pomidorków i ćwiartki jajka.
7. Plastry szynki przekrój na pół, zawiń w ruloniki i ułóż pionowo w miseczce.
8. W wolne miejsca wsyp groszek.
9. Wszystko zalej wywarem z żelatyną i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger