sierpnia 18, 2025

Bezglutenowe donuty migdałowe z borówkami

Donuty, czyli amerykański pączki, różnią się od naszych rodzimych przysmaków brakiem nadzienia i charakterystyczną dziurką pośrodku, która nadaje im kształt oponki. Ciastko polewane jest dużą ilością lukru, czekolady lub innej polewy i ozdabiane różnorodnymi posypkami.

Pierwsze wzmianki o donutach pochodzą z początku XIXw. z Nowego Jorku. Prawdziwą popularność zyskały jednak w latach 50. ubiegłego wieku, gdy otwarta została pierwsza w pełni im dedykowana restauracja - "Dunkin' Donuts". Co ciekawe marka ta próbowała zaistnieć także w Polsce, dwukrotnie jednak wycofywała się z naszego rynku - w 2002r. oraz 2018r. Nie dali przy naszych tradycyjnych pączkarniach 😉

Zainspirowana amerykańską słodkością postanowiłam przygotować ją w swojej wersji - z wykorzystaniem mąki migdałowej i pieczone w piekarniku.


Bezglutenowe donuty migdałowe z borówkami - przepis na 10szt.

Do przygotowania donutów będą Ci potrzebne:

  • 100g mąki migdałowej,
  • 60ml mleka migdałowego,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 10ml oleju rzepakowego,
  • 50g borówek amerykańskich,
  • 30g ksylitolu.

1. Wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia i ksylitol.
2. Jajka rozbełtaj z olejem i mlekiem migdałowym.
3. Masę jajeczną wlej do suchych składników i zmiksuj.
4. Część ciasta przelej do foremek na donuty, wyłóż połową borówek i zalej resztą ciasta.
5. Wierzch donutów posyp resztą owoców.
6. Donuty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger