Donuty, czyli amerykański pączki, różnią się od naszych rodzimych przysmaków brakiem nadzienia i charakterystyczną dziurką pośrodku, która nadaje im kształt oponki. Ciastko polewane jest dużą ilością lukru, czekolady lub innej polewy i ozdabiane różnorodnymi posypkami.
Pierwsze wzmianki o donutach pochodzą z początku XIXw. z Nowego Jorku. Prawdziwą popularność zyskały jednak w latach 50. ubiegłego wieku, gdy otwarta została pierwsza w pełni im dedykowana restauracja - "Dunkin' Donuts". Co ciekawe marka ta próbowała zaistnieć także w Polsce, dwukrotnie jednak wycofywała się z naszego rynku - w 2002r. oraz 2018r. Nie dali przy naszych tradycyjnych pączkarniach 😉
Zainspirowana amerykańską słodkością postanowiłam przygotować ją w swojej wersji - z wykorzystaniem mąki migdałowej i pieczone w piekarniku.
Bezglutenowe donuty migdałowe z borówkami - przepis na 10szt.
Do przygotowania donutów będą Ci potrzebne:
- 100g mąki migdałowej,
- 60ml mleka migdałowego,
- 3 jajka,
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 10ml oleju rzepakowego,
- 50g borówek amerykańskich,
- 30g ksylitolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz