sierpnia 20, 2025

Pizzerki razowe

Pizzerki to popularna przekąska, którą możemy przygotować na imprezę. Takie mini pizze z łatwością możemy dostosować do potrzeb lub gustów gości - część możemy zrobić z mięsem, część wege, do jednych dodać np. cebulę i oliwki, a do innych nie. To już zależy tylko od naszej inwencji i zawartości lodówki 😉

Ale pizzerki świetnie sprawdzą się nie tylko na imprezie, ale też po prostu na kolację. Np. na wieczór filmowy. Dziś pokażę Wam 2 podstawowe wersje - z mięsem oraz z warzywami.


Pizzerki razowe - przepis na 8szt.

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 250g mąki graham,
  • paczuszka suszonych drożdży (7g),
  • ok. 200ml ciepłej wody,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru.
Do przygotowania farszu mięsnego będą Ci potrzebne:
  • 250g mielonej wołowiny,
  • 200g pomidorów pelati,
  • ząbek czosnku,
  • 100g cebuli,
  • łodyga selera naciowego,
  • 100g marchwi,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania farszu warzywnego będą Ci potrzebne:
  • 150g cebuli,
  • 100g czerwonej papryki,
  • 100g zielonej papryki,
  • 500g ciemnych oliwek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie farszu mięsnego:
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Łodygę selera pokrój w plastry.
3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę do miękkości, dodaj czosnek, seler i marchewkę, smaż wszystko ok. 5 minut, po czym dodaj wołowinę.
5. Gdy mięso się usmaży dodaj pomidory i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Przygotowanie farszu warzywnego:
1. Cebulę pokrój w piórka, papryki w paski, a oliwki w plastry.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę oraz papryki.
3. Przesmażone warzywa przełóż na talerz, dodaj oliwki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanie pizzerek:
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w misce, po czym przełóż na blat podsypany mąką i wyrób gładkie ciasto.
2. Przełóż ciasto ponownie do miski, przykryj ściereczkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie podziel ciasto na 8 części, każdą uformuj w kształt koła i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na środek każdej pizzerki wyłóż farsz i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger