sierpnia 22, 2025

Bajgiel z wędzonym łososiem

Do Nowego Jorku jeszcze co prawda nie dotarłam, więc w zamian to Nowy Jork zagościł w mojej kuchni.

Bajgle to klasyczne nowojorskie śniadanie, najczęściej podawane z kremowym serkiem i wędzonym łososiem.

Żeby jednak nadać mu odrobinę mojego charakteru podkręciłam go nieco dodatkiem chrzanu 😉


Bajgiel z wędzonym łososiem - przepis na 1 porcję

Do przygotowania bajgla będą Ci potrzebne:

  • bajgiel,
  • 30g marchwi,
  • 30g wędzonego łososia,
  • 5g ulubionych kiełków,
  • liść sałaty lodowej,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 50g pomidora,
  • 50g jogurtu naturalnego,
  • 5g tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Marchew pokrój w cienki paski.
2. Jogurt wymieszaj z chrzanem, dopraw solą, pieprzem i posmaruj przekrojony bajgiel.
3. Na połówce bajgla połóż liść sałaty, pokrojoną marchew, łososia, plastry pomidora, kiełki oraz szczypiorek.
4. Całość przykryj drugą połówką bajgla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger