Barszcz ukraiński to jedno z flagowych dań naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Różni się nieco od naszych tradycyjnych polskich zup - bywa tak gęsta, że bardziej przypomina danie jednogarnkowe. Nie ma też jednego tradycyjnego przepisu na ten barszcz, sposób jego przygotowania zależy od regionu.
Przygotowywałam już wersję wege barszczu ukraińskiego, to tym razem przyszedł czas na barszcz na wywarze mięsnym.
Barszcz ukraiński na wywarze mięsnym - przepis na 8 porcji
Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
- 400g buraków,
- 300g ziemniaków,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki,
- 100g cebuli,
- 100g fasoli konserwowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 400g szynki wieprzowej,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2 litry wody,
- sól i pieprz do smaku.
1. Buraki, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek i cebulę, dodaj marchew, pietruszkę i wymieszaj.
4. Dodaj do warzyw mięso, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 30-40 minut.
5. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i starte buraki, po czym gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj fasolę, sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Na koniec wyjmij mięso, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz