października 27, 2022

Makaron z cukinii

Makaron zazwyczaj kojarzy nam się z daniem mącznym. Nic dziwnego, zazwyczaj przygotowywany jest z mąki - pszennej, razowej, orkiszowej...

A co powiecie na makaron warzywny? Tak dla odmiany.

Makaron z cukinii to nic innego, jak cukinia pocięta na cienkie paseczki. Zazwyczaj formuje się ją w kształt makaronu spaghetti lub tagiatelle. Jest to świetna alternatywa na dietach redukcyjnych, niskowęglowodanowych czy bezglutenowych.

Makaron z cukinii możecie łatwo przygotować, jeśli macie temperówkę do warzyw, obieraczkę typu julienne lub zwykłą obieraczkę do warzyw. Jeśli wykażecie się pewną dozą cierpliwości wystarczy nawet zwykły nóż kuchenny.



Makaron z cukinii - przepis na 4 porcje

Do przygotowania makaronu będą Ci potrzebne:

  • 3 cukinie (ok. 1kg),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 200g fety,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cukinię umyj, ale nie obieraj.
2. Aby otrzymać cienkie spaghetti najlepiej użyć temperówki do warzyw. Jeśli jej nie masz możesz zrobić wstążki tagiatelle obieraczką.
3. Posiekaj czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
4. Posiekaj papryczkę chili.
5. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć czosnek - smaż ostrożnie, żeby się nie przypalił, bo zrobi się gorzki. Warto zmniejszyć gaz.
6. Do przesmażonego czosnku dodaj makaron z cukinii i papryczkę chili - całość zamieszaj, zwiększ gaz i smaż ok. 6-7 minut. Mieszaj co jakiś czas, żeby makaron równomiernie się smażył i jednocześnie odprowadzał nadmiar wody.
7. Zdejmij patelnię z palnik i dopraw zawartość solą oraz pieprzem.
8. Makaron przełóż na talerze, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger