Makaron zazwyczaj kojarzy nam się z daniem mącznym. Nic dziwnego, zazwyczaj przygotowywany jest z mąki - pszennej, razowej, orkiszowej...
A co powiecie na makaron warzywny? Tak dla odmiany.
Makaron z cukinii to nic innego, jak cukinia pocięta na cienkie paseczki. Zazwyczaj formuje się ją w kształt makaronu spaghetti lub tagiatelle. Jest to świetna alternatywa na dietach redukcyjnych, niskowęglowodanowych czy bezglutenowych.
Makaron z cukinii możecie łatwo przygotować, jeśli macie temperówkę do warzyw, obieraczkę typu julienne lub zwykłą obieraczkę do warzyw. Jeśli wykażecie się pewną dozą cierpliwości wystarczy nawet zwykły nóż kuchenny.
Makaron z cukinii - przepis na 4 porcje
Do przygotowania makaronu będą Ci potrzebne:
- 3 cukinie (ok. 1kg),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 papryczki chili,
- 200g fety,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz