Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby na świecie. W Europie możemy znaleźć ok. 100 gatunków pieczarek, jednak największa popularność zyskały trzy z nich, głównie dzięki stosunkowo łatwej uprawie. W Polsce na imponującą skalę uprawia się pieczarkę białą - jesteśmy jej największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie.
Choć generalnie mówi się, że grzyby nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych lub ich bardzo niewielkie ilości okazuje się, że nie jest to prawda. Wprost przeciwnie - regularne jedzenie grzybów może obniżać ryzyko chorób serca czy rozwoju niektórych typów nowotworów.
Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych - dostarczają zaledwie 26kcal w 100g. Jednocześnie zawierają jednak sporo składników odżywczych, m.in. potas, żelazo, cynk, witaminę D czy E.
Dodatkową korzyścią jest obecność w pieczarkach polisacharydów wspomagających kontrolę poziomu glukozy we krwi i poprawiających wrażliwość tkanek na insulinę - jest to szczególnie istotne dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością.
Pasta z pieczarek - przepis
Do przygotowania pasy będą Ci potrzebne:
- 500g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczka kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz