października 25, 2022

Pasta z pieczarek

Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby na świecie. W Europie możemy znaleźć ok. 100 gatunków pieczarek, jednak największa popularność zyskały trzy z nich, głównie dzięki stosunkowo łatwej uprawie. W Polsce na imponującą skalę uprawia się pieczarkę białą - jesteśmy jej największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie.

Choć generalnie mówi się, że grzyby nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych lub ich bardzo niewielkie ilości okazuje się, że nie jest to prawda. Wprost przeciwnie - regularne jedzenie grzybów może obniżać ryzyko chorób serca czy rozwoju niektórych typów nowotworów.

Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych - dostarczają zaledwie 26kcal w 100g. Jednocześnie zawierają jednak sporo składników odżywczych, m.in. potas, żelazo, cynk, witaminę D czy E.

Dodatkową korzyścią jest obecność w pieczarkach polisacharydów wspomagających kontrolę poziomu glukozy we krwi i poprawiających wrażliwość tkanek na insulinę - jest to szczególnie istotne dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością.



Pasta z pieczarek - przepis

Do przygotowania pasy będą Ci potrzebne:

  • 500g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczka kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę i pieczarki do zrumienienia.
4. Dopraw kuminem, solą i pieprzem.
5. Przełóż wszystko do wysokiego naczynia, dodaj miękkie masło i zmiksuj na gładką masę.

Gotową pastę schłodź w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger