Sezam, zwany także kunżutem, to jedna z najstarszych roślin oleistych na świecie. Co prawda jest produktem wysokokalorycznym - w 100g znajdziemy aż 632 kcal, dostarczy nam też jednak sporo składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie. O jego właściwościach zdrowotnych wspominałam już przy okazji przepisu na roladki schabowe w sezamie.
Tym razem połączyłam sezam z dorszem.
Polędwiczki z dorsza w sezamie - przepis na 4 porcje
Do przygotowania dorsza będą Ci potrzebne:
- 4 polędwiczki z dorsza,
- 3-4 łyżki białego sezamu,
- 3-4 łyżki czarnego sezamu,
- jajko,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Polędwiczki z dorsza dopraw solą i pieprzem.
2. Jajko rozbełtaj w talerzu.
3. W drugim talerzu wymieszaj oba rodzaje sezamu.
4. Polędwiczki zanurz w jajku, a następnie obtocz w sezamie.
5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę na małym ogniu, po czym osącz ją na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz