Tarty możemy przygotowywać zarówno na ciepło, jak i na zimno, ja jednak jestem zdecydowaną fanką tych na ciepło. Są idealne na kolację, zwłaszcza w chłodniejsze wieczory, a tych będzie teraz coraz więcej.
Korzystając z sezonu przygotowałam tartę warzywną wykorzystując m.in. cukinię i bakłażan, dzięki czemu tarta była nie tylko pyszna, ale też bardzo kolorowa.
Pełnoziarnista tarta z warzywami - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 300g mąki pszennej razowej,
- 125g masła,
- jajko,
- 3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- cukinia,
- bakłażan,
- 2-3 marchewki,
- cebula,
- 200ml jogurtu greckiego,
- jajko,
- 125g mozzarelli,
- sól i pieprz do smaku.
1. Składniki ciasta wrzuć do misy malaksera i miksuj do połączenia.
2. Ciastem wylep formę na tartę i wstaw do lodówki.
3. Bakłażan, cukinię i marchewki obierz i pokrój na mandolinie lub lub obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
4. Bakłażana posyp solą, a następnie przetrzyj ręcznikiem papierowym.
5. Szerokie plastry cukinii i bakłażana przekrój wzdłuż na pół.
6. Plastry marchwi wrzuć na 1-2 minuty do wrzątku, aby lekko zmiękły.
7. Cebulę pokrój w plastry.
8. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
9. Wymieszaj jogurt z jajkiem, startym serem, dopraw solą i pieprzem.
10. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnik nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15 minut.
11. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylej masę jogurtową i wyłóż plastry cebuli.
12. Na obwodzie tarty od zewnątrz układaj pionowo paski bakłażana, marchwi i cukinii. Powtarzaj aż do wypełnienia całej powierzchni tarty.
13. Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz