Pieczone jabłka to deser znany i lubiany, który mogą jeść w zasadzie wszyscy - od najmłodszych do najstarszych. Są też proste w przygotowaniu, dlatego nie należą do wymagających deserów.
Jabłka z piekarnika obronią się same, jednak uwielbiają dodatki - np. kruszonki, owoce czy przyprawy. Ja tym razem wybrałam suszoną żurawinę.
Pieczone jabłka z żurawiną - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pieczonych jabłek będą Ci potrzebne:
- 4 jabłka,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 4 łyżeczki ksylitolu,
- 100g jogurtu naturalnego.
1. Z owoców usuń gniazda nasienne, wypełnij je żurawiną i posyp ksylitolem.
2. Przygotowane jabłka włóż do naczynia żaroodpornego (jego dno posmaruj olejem, aby jabłka nie przywarły).
3. Owoce piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
4. Upieczone jabłka przełóż na talerzyki i dodaj jogurt naturalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz