września 30, 2024

Pieczone jabłka z żurawiną

Pieczone jabłka to deser znany i lubiany, który mogą jeść w zasadzie wszyscy - od najmłodszych do najstarszych. Są też proste w przygotowaniu, dlatego nie należą do wymagających deserów.

Jabłka z piekarnika obronią się same, jednak uwielbiają dodatki - np. kruszonki, owoce czy przyprawy. Ja tym razem wybrałam suszoną żurawinę.


Pieczone jabłka z żurawiną - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pieczonych jabłek będą Ci potrzebne:

  • 4 jabłka,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 4 łyżeczki ksylitolu,
  • 100g jogurtu naturalnego.

1. Z owoców usuń gniazda nasienne, wypełnij je żurawiną i posyp ksylitolem.
2. Przygotowane jabłka włóż do naczynia żaroodpornego (jego dno posmaruj olejem, aby jabłka nie przywarły).
3. Owoce piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
4. Upieczone jabłka przełóż na talerzyki i dodaj jogurt naturalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger