Uwielbiam dynię, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Na początek sezonu postawiłam na sos - przygotowałam podobny już przy okazji spaghetti z sosem dyniowym, tym razem jednak będzie on dodatkiem nie do makaronu, a do kurczaka.
Kurczak w sosie dyniowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kurczaka w sosie będą Ci potrzebne:
- 800g dyni,
- 350g cukinii,
- 250ml mleka 2%,
- 400g filetów z piersi kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 20g startego parmezanu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta chili,
- 3 liści laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry.
2. Cukinię pokrój w półplastry, a dynię w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka i cukinię, dopraw sosem sojowym.
4. Gdy mięso się zrumieni, a cukinia zmięknie, przełóż je na talerz, a na patelnię wrzuć dynię, wlej mleko i dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
5. Po tym czasie wyjmij łyżką ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, a resztę zblenduj z dodatkiem parmezanu, aby powstał sos. Dopraw go solą i pieprzem.
6. Kurczaka z cukinią przełóż na talerz i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz