Jesień to czas, aby wykorzystywać dynię w każdy możliwy sposób. Sama korzystam z niej przygotowując zarówno dania słodkie, jak i wytrawne - zupy, ciasta, desery, sałatki czy pasty do kanapek.
Dziś przyszedł czas na obiad z dynią w roli głównej. Postawiłam na coś prostego i szybkiego, a jednocześnie pysznego i sycącego. I tak powstał makaron z sosem dyniowym.
Spaghetti z sosem dyniowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:
- 600g dyni hokkaido (lub innej dyni bez skóry),
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g masła klarowanego,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 400g makaronu spaghetti razowego lub z pszenicy durum,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Dynię obierz (jeśli wybrałaś dynię hokkaido nie musisz jej obierać) i pokrój w kostkę.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
3. Posiekaj czosnek i szalotkę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podduś na nim szalotkę i czosnek, dodaj dynię i duś 3-4 minuty, wlej śmietanę zahartowaną w wodzie po gotowaniu makaronu i duś całość na małym ogniu 25 minut pod przykryciem.
5. Po tym czasie zblenduj wszystko na gładki sos, dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę chili.
6. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem.
Gotowy makaron z sosem podawaj z sałatką, np. szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz