listopada 06, 2023

Wegańskie pierogi "ruskie"

Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. To też mój ulubiony typ pierogów 😋

Co prawda przygotowanie pierogów od zera w domu wymaga trochę pracy i czasu, z drugiej jednak strony to bardzo wdzięczny produkt do mrożenia, bez problemu możemy więc przygotować większą ilość na raz, gdy mamy na to czas, a potem już tylko odgrzać i pyszny obiad gotowy w kilka minut. U mnie w domu zazwyczaj tak się kończy przygotowywanie pierogów - ilość, jak dla wojska, a potem zapasy na czarną godzinę trzymam w zamrażarce 😄

Jednym z głównych składników pierogów ruskich jest twaróg, z założenia więc jest to potrawa, którą eliminują osoby na dietach bezmlecznych oraz wegańskich. Można jednak przygotować wegańską wariację ruskich pierogów zamiast twarogu wykorzystując tofu.



Wegańskie pierogi "ruskie" - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 350g mąki semoliny,
  • ok. 200ml wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • cebula,
  • 350g wędzonego tofu,
  • 400g ugotowanych ziemniaków,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku koczyka zrób dołeczek, wlej do niego dwie łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut.
2. Posiekaj cebulę.
3. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę.
4. Do tofu dodaj sok z cytryny, majeranek oraz pieprz ziołowy i zblenduj na gładką masę.
5. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, po czym dodaj do tofu, dorzuć cebulkę i dopraw solą i pieprzem.
6. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij metalowym ringiem lub szklanką kółeczka.
7. Na każde kółeczko nałóż porcję farszu i zlep brzegi (możesz połowę krawędzi zwilżyć wodą, dzięki temu ciasto łatwiej się sklei).
8. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger