Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. To też mój ulubiony typ pierogów 😋
Co prawda przygotowanie pierogów od zera w domu wymaga trochę pracy i czasu, z drugiej jednak strony to bardzo wdzięczny produkt do mrożenia, bez problemu możemy więc przygotować większą ilość na raz, gdy mamy na to czas, a potem już tylko odgrzać i pyszny obiad gotowy w kilka minut. U mnie w domu zazwyczaj tak się kończy przygotowywanie pierogów - ilość, jak dla wojska, a potem zapasy na czarną godzinę trzymam w zamrażarce 😄
Jednym z głównych składników pierogów ruskich jest twaróg, z założenia więc jest to potrawa, którą eliminują osoby na dietach bezmlecznych oraz wegańskich. Można jednak przygotować wegańską wariację ruskich pierogów zamiast twarogu wykorzystując tofu.
Wegańskie pierogi "ruskie" - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 350g mąki semoliny,
- ok. 200ml wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
- cebula,
- 350g wędzonego tofu,
- 400g ugotowanych ziemniaków,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka majeranku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz