Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, zwanego także prowitaminą A. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który korzystnie wpływa na naszą skórę, m.in. wspiera produkcję kolageny, dzięki czemu zwiększa jej elastyczność.
Ponadto beta-karoten chroni nasz wzrok, pomagając w walce ze stanem zapalnym spojówek i zmniejszając ryzyko zaćmy.
Ja sama marchew uwielbiam w każdej postaci - na surowo, gotowaną, pieczoną czy smażoną. Zupa-krem z marchwi to dla mnie taki jesienny must have - jest nie tylko pyszna i łatwa w przygotowaniu, ale też cudownie rozgrzewa w chłodne i wilgotne popołudnia.
Dodatek pomarańczy przełamuje słodki posmak marchwi, a jednocześnie dostarcza dodatkową porcję witaminy C.
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 800g marchwi,
- 4 pomarańcze,
- litr domowego bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta mielonego anyżu,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz