listopada 15, 2023

Zupa-krem marchwiowy z pomarańczami

Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, zwanego także prowitaminą A. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który korzystnie wpływa na naszą skórę, m.in. wspiera produkcję kolageny, dzięki czemu zwiększa jej elastyczność.

Ponadto beta-karoten chroni nasz wzrok, pomagając w walce ze stanem zapalnym spojówek i zmniejszając ryzyko zaćmy.

Ja sama marchew uwielbiam w każdej postaci - na surowo, gotowaną, pieczoną czy smażoną. Zupa-krem z marchwi to dla mnie taki jesienny must have - jest nie tylko pyszna i łatwa w przygotowaniu, ale też cudownie rozgrzewa w chłodne i wilgotne popołudnia.

Dodatek pomarańczy przełamuje słodki posmak marchwi, a jednocześnie dostarcza dodatkową porcję witaminy C.



Zupa-krem marchwiowy z pomarańczami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 800g marchwi,
  • 4 pomarańcze,
  • litr domowego bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta mielonego anyżu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Marchewki obierz i pokrój w plastry.
3. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek, zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 15 minut, po czym dodaj szczyptę anyżu.
4. Pomarańcze obierz, powycinaj fileciki (usuń białe błonki), dodaj je go gotującej się zupy i gotuj jeszcze 5 minut.
5. Całość zblenduj na gładki krem i dopraw solą i pieprzem.
6. Przed podaniem posyp pestkami słonecznika i dodaj ulubione kiełki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger