Ostatnio w Biedronce pojawiło się nowe warzywo z wyglądu przypominające dynię, smakuje jednak zupełni inaczej.
Zucchiolo, bo o nim mowa, to warzywo będące połączeniem ogórka i cukinii. Jego nazwa to połączenie włoskich słów oznaczających właśnie te dwa warzywa (zucchini, czyli cukinia oraz cetriolo, czyli ogórek). Choć, co ciekaw, pochodzi ono nie z Włoch, a z Hiszpanii...
Zacchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które możemy spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ma lekko spłaszczony, okrągły kształt, ok. 7-10cm średnicy i waży 250g.
Zacchiolo charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, witamin A, C oraz z grupy, a także polifenoli. Znajdziemy w nich także składniki mineralne takie jak fosfor, jod, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
Faszerowane zucchiolo - przepis na 4 porcje
Do przygotowania faszerowanych zucchiolo będą Ci potrzebne:
- 4 zucchiolo,
- 120g komosy ryżowej,
- 200g czerwonej papryki,
- 100g marchwi,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz