października 04, 2024

Faszerowane zucchiolo

Ostatnio w Biedronce pojawiło się nowe warzywo z wyglądu przypominające dynię, smakuje jednak zupełni inaczej.

Zucchiolo, bo o nim mowa, to warzywo będące połączeniem ogórka i cukinii. Jego nazwa to połączenie włoskich słów oznaczających właśnie te dwa warzywa (zucchini, czyli cukinia oraz cetriolo, czyli ogórek). Choć, co ciekaw, pochodzi ono nie z Włoch, a z Hiszpanii...

Zacchiolo opisywane jest jako warzywo uniwersalne, które możemy spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ma lekko spłaszczony, okrągły kształt, ok. 7-10cm średnicy i waży 250g.

Zacchiolo charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, witamin A, C oraz z grupy, a także polifenoli. Znajdziemy w nich także składniki mineralne takie jak fosfor, jod, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.


Faszerowane zucchiolo - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanych zucchiolo będą Ci potrzebne:

  • 4 zucchiolo,
  • 120g komosy ryżowej,
  • 200g czerwonej papryki,
  • 100g marchwi,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ugotuj komosę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Odetnij czapeczki z zucchiolo i wydrąż warzywa.
4. Paprykę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj paprykę i marchewkę, po czym smaż 5-7 minut.
6. Do warzyw na patelni dodaj komosę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
7. Farsz przełóż do zucchiolo i posyp parmezanem.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut. 
9. Przed podaniem posyp natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger