Sezon na dynię ruszył pełną parą, więc korzystam! Dziś czas na zupę dyniową.
Do zupy dyniowej pasują różne dodatki, osobiście jest wielką fanką zupy na ostro z papryczką chili. Cudownie rozgrzewa 💛
Tym razem jednak postawiłam na coś innego, mianowicie masło orzechowe. Nadaje zupie nieco innego charakteru, a dodatkowo zwiększa kaloryczność i sytość, w końcu orzechy bogate są w zdrowe tłuszcze i białko. Idealnie kombinują się z dynią.
Zupa dyniowa z masłem orzechowym - przepis
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 100g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1kg dyni hokkaido,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 400ml mleczka kokosowego,
- łyżeczka kurkumy,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Z dyni usuń pestki i pokrój ją w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, po czym dodaj czosnek, a następnie dynię i zalej wodą.
4. Dopraw wszystko domową przyprawą do zup, chili, kurkumę i pieprzem, doprowadź do wrzenia po czym gotuj jeszcze 20 minut.
5. Dodaj masło orzechowe i mleczko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut.
6. Na koniec zblenduj zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz