Lubię dodawać jedzeniu kolory. Czasem wystarczy odrobina soku z buraków do ciasta naleśnikowego (buraczane naleśniki) albo trochę szpinaku do ciasta na kopytka (kopytka Shreka).
Dzisiaj postawiłam na połączenie ryżu z pomidorami - niby klasyka, w końcu kto nie jadł zupy pomidorowej z ryżem? Tym razem jednak zamiast zupy przygotowałam ryż w formie dodatku do pieczonego kurczaka na obiad.
Ryż z pomidorami i pieczonym kurczakiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania ryżu z pomidorami i pieczonym kurczakiem będą Ci potrzebne:
- 4 udka z kurczaka,
- 300g ryżu jaśminowego,
- litr domowego bulionu warzywnego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Udka z kurczaka oprósz solą, pieprzem i papryką, skrop olejem, przełóż do naczynia żaroodpodrnego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane warzywa.
4. Ryż przepłucz na sicie i dodaj na patelnię, chwilę smaż przez cały czas mieszają, po czym dodaj szklankę domowego bulionu warzywnego i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, dolewając pozostały bulion, gdy ryż będzie go wchłaniał.
5. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez chwilę.
6. Na koniec posyp ryż parmezanem.
Gotowy ryż wyłóż na talerz i dodaj upieczone udko z kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz