lipca 12, 2024

Gofry z płatków owsianych

Wakacje zawsze kojarzą mi się z wypadami nad morze - ze znajomymi na plażę czy z rodziną na spacery... Za dzieciaka każda taka wycieczka łączyła się zazwyczaj z czymś słodkim, lodami albo goframi. Zwłaszcza te drugie do dzisiaj wspominam cieplutko 😄

Przez pewien czas, odkąd musiałam zacząć unikać pszennej mąki, gofry pozostawały w strefie wspomnień, ale przecież dla chcącego nic trudnego, wystarczy trochę pokombinować, np. zamienić mąkę pszenną na owsianą (gofry owsiane), mieszankę orkiszowo-migdałową (gofry orkiszowo-migdałowe) albo masło orzechowe (gofry z masła orzechowego).

Tym razem też całkowicie zrezygnowałam z mąki, a zamiast niej sięgnęłam po płatki owsiane. Dziś na śniadanie zamiast owsianki będą gofry!

Dodatki do gofrów możemy komponować dowolnie, świetnie wychodzą zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.


Gofry z płatków owsianych - przepis na 8szt.

Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:

  • 200g płatków owsianych,
  • 4 jajka,
  • 100g stopionego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki wody,
  • szczypta soli,
  • olej do posmarowania gofrownicy.

1. Oddziel białka od żółtek.
2. Płatki owsiane wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, masło, wodę i dokładnie zmiksuj lub ubij trzepaczką.
3. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
4. Pianę dodawaj stopniowo do masy owsianej delikatnie mieszając.
5. Gofrownicę posmaruj oleje i upiecz gofry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger