Wakacje zawsze kojarzą mi się z wypadami nad morze - ze znajomymi na plażę czy z rodziną na spacery... Za dzieciaka każda taka wycieczka łączyła się zazwyczaj z czymś słodkim, lodami albo goframi. Zwłaszcza te drugie do dzisiaj wspominam cieplutko 😄
Przez pewien czas, odkąd musiałam zacząć unikać pszennej mąki, gofry pozostawały w strefie wspomnień, ale przecież dla chcącego nic trudnego, wystarczy trochę pokombinować, np. zamienić mąkę pszenną na owsianą (gofry owsiane), mieszankę orkiszowo-migdałową (gofry orkiszowo-migdałowe) albo masło orzechowe (gofry z masła orzechowego).
Tym razem też całkowicie zrezygnowałam z mąki, a zamiast niej sięgnęłam po płatki owsiane. Dziś na śniadanie zamiast owsianki będą gofry!
Dodatki do gofrów możemy komponować dowolnie, świetnie wychodzą zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Gofry z płatków owsianych - przepis na 8szt.
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 200g płatków owsianych,
- 4 jajka,
- 100g stopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki wody,
- szczypta soli,
- olej do posmarowania gofrownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz