Sałatka caprese już samymi swoimi kolorami, połączeniem zieleni, czerwieni i bieli, jasno mówi nam, że jest to typowo włoskie danie. Jej nazwa wzięła się konkretnie od miejsca jej pochodzenia - wyspy Capri na Morzu Tyrreńskim w Zatoce Neapolitańskiej. Składa się ona jedynie z czterech składników - pomidorów, mozzarelli, świeżej bazylii i oliwy z oliwek.
Sałatka ta świetnie się sprawdzi zarówno jako dodatek, np. do grilla, czy po prostu jako kolacja. To niezwykle prosta, szybka, a jednocześnie efektowna sałatka, doskonale się sprawdzi też, gdy odwiedzą Was przyjaciele czy rodzina.
Żeby jednak nie było tak klasycznie ja postanowiłam trochę skomplikować sobie życie i zamiast podać sałatkę z pieczywem przygotowałam orkiszowo-migdałowe.
Gofry orkiszowo-migdałowe z sałatką caprese - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 200g mąki orkiszowej jasnej,
- 50g mąki migdałowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 370ml mleka,
- 90ml oleju rzepakowego,
- 30g ksylitolu,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
- 2 pomidory,
- 2 kulki mozzarelli,
- liście bazylii,
- oliwa z oliwek.
O, super przepis! Spróbuję zrobić je wersji bezglutenowej, zamieniając mąkę orkiszową na jaglaną!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować! Co prawda nie mieszałam jeszcze mąki jaglanej i migdałowej, ale robiłam gofry jaglane i wychodziły pyszne :)
UsuńZnajdziesz u mnie przepis na gofry jaglane na słodko (https://notatnik-dietetyka.blogspot.com/2020/02/gofry-jaglane.html) i na wytrawnie (https://notatnik-dietetyka.blogspot.com/2020/01/gofry-jaglane-z-jajkiem-sadzonym.html).