września 18, 2023

Gofry z masła orzechowego

Gofry to jedna z popularniejszych przekąsek. Zwłaszcza nad polskim morzem. A ponieważ pogoda dzisiaj ewidentnie plażowa, a czasu na wycieczkę nad wielką wodę za bardzo nie ma, to stanęło na samych gofrach, bez morza 😉

Tym razem jednak przygotowałam gofry w nieco innej odsłonie - z masła orzechowego. Idealna opcja dla miłośników orzechów, a także dla osób na diecie bezglutenowej i z ograniczeniem węglowodanów.


Gofry z masła orzechowego - przepis na 4 porcje

Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:

  • 100g masła orzechowego,
  • 3 jajka,
  • 30g ksylitolu,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bez glutenu dla osób z celiakią),
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy,
  • ulubione dodatki.

1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj.
2. Gofrownicę posmaruj olejem.
3. Wykładaj łyżką porcje ciasta na gofrownicę i piecz chwilę dłużej niż klasyczne gofry (dokładny czas musisz sama "wyczuć").
4. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, np. bita śmietana i świeże owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger