Gofry to jedna z popularniejszych przekąsek. Zwłaszcza nad polskim morzem. A ponieważ pogoda dzisiaj ewidentnie plażowa, a czasu na wycieczkę nad wielką wodę za bardzo nie ma, to stanęło na samych gofrach, bez morza 😉
Tym razem jednak przygotowałam gofry w nieco innej odsłonie - z masła orzechowego. Idealna opcja dla miłośników orzechów, a także dla osób na diecie bezglutenowej i z ograniczeniem węglowodanów.
Gofry z masła orzechowego - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 100g masła orzechowego,
- 3 jajka,
- 30g ksylitolu,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (wersja bez glutenu dla osób z celiakią),
- olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy,
- ulubione dodatki.
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj.
2. Gofrownicę posmaruj olejem.
3. Wykładaj łyżką porcje ciasta na gofrownicę i piecz chwilę dłużej niż klasyczne gofry (dokładny czas musisz sama "wyczuć").
4. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, np. bita śmietana i świeże owoce.
Świetne gofry, polecam!
OdpowiedzUsuń