Gofry najczęściej przygotowujemy z mąki pszennej i jemy na słodko - jako dziecko sama chętnie się nimi objadałam 😄
Dziś jednak chętniej sięgam po mąkę owsianą, z której też wychodzą pyszne gofry, które można zjeść na słodko, ale też doskonale nadają się do podania na wytrawnie.
Dodatki do gofrów możecie dobierać dowolnie w zależności od tego co lubicie i na co akurat macie ochotę - na śniadanie świetnie sprawdzą się w wersji wytrawnej (np. z jajkiem sadzonym), a na podwieczorek słodkiej, choćby z domowej roboty dżemem 😋
Gofry owsiane - przepis
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 300g mąki owsianej,
- 2 jajka,
- 300ml mleka 2%,
- 50g masła,
- 10g proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
1. Do miski wbij jajka i rozbełtaj je.
2. Na przemian dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, cały czas miksując do powstania jednolitej masy.
3. Na koniec dodaj miękkie masło i szczyptę soli.
4. Gofrownicę posmaruj olejem za pomocą pędzelka, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż gofry.
Ja tym razem postawiłam na wytrawną klasykę - twarożek z rzodkiewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz