Często w pośpiechu chowając zakupy wrzucamy je po prostu do lodówki nie patrząc w zasadzie, gdzie je kładziemy. Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce jest jednak bardzo istotnie - zarówno z punktu widzenia naszego zdrowia, jak i zwykłej ekonomii. Pomoże nam dłużej zachować wartość odżywczą i smak produktów, ale także jej trwałość i bezpieczeństwo spożycia.
Jak układać produkty w lodówce?
Górna półka - temperatura tutaj wynosi ok. 8 stopni C, to najlepsze miejsce do przechowywania jogurtów, kefirów, masła, śmietany oraz dżemów i konfitur.
Środkowa półka - tutaj temperatura jest nieco niższa, wynosi 4-7 stopni C, świetnie więc nadaje się do przechowywania szybciej psujących się produktów, takich jak gotowe dania (np. zupy czy resztki z obiadu), sery, twarogi czy wędliny.
Dolna półka - to najzimniejsze miejsce w lodówce z temperaturą na poziomi 2 stopni C, które jest idealne dla bardzo szybko psujących się produktów, takich jak surowe mięso czy ryby.
Szuflady - panuje w nich większe wilgotność niż w pozostałych częściach lodówki przy jednocześnie wyższej temperaturze (ok. 10 stopni C), są więc najlepszym miejscem do przechowywania owoców i warzyw.
Drzwiczki - tutaj temperatura jest najwyższa w całej lodówce, trzymajmy wiec tam produkty nie wymagające bardzo niskich temperatur, np. jajka, ketchup, majonez, mleko, musztardę, oleje (np. lniany) czy soki w kartonach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz