Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z wakacjami nad polskim morzem. Nie zmienia to jednak faktu, że pyszne domowe gofry możemy zjeść o każdej porze roku.
Długi weekend to idealna okazja do zrobienia gofrów na śniadanie - wymagają one nieco czasu w kuchni, ale mając 3 dni wolnego z pewnością możemy go bez większego problemu wygospodarować 😉
Choć gofry najczęściej kojarzą się nam ze słodkimi dodatkami na śniadanie proponuję je w nieco innej wersji - na wytrwanie, z jajkiem sadzonym i warzywami.
Gofry owsiane z jajkiem sadzonym - przepis na 8 gofrów
Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:
- 250g mąki owsianej,
- 250ml mleka 2%,
- 50g masła,
- 10 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 pomidory,
- opakowanie rukoli,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy.
1. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, rozpuszczone masło i 2 jajka, wszystko dokładnie zmiksuj i dostaw na ok. 10 minut.
2. Gofrownicę posmaruj olejem za pomocą pędzelka, łyżką nakładaj porcje ciasta.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przygotuj jajka sadzone, dopraw je solą i pieprzem.
4. Na każdego gofra nałóż porcję umytej i osuszonej rukoli, jajko sadzone i plastry pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz