grudnia 30, 2023

Gofry owsiane z jajkiem sadzonym

Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z wakacjami nad polskim morzem. Nie zmienia to jednak faktu, że pyszne domowe gofry możemy zjeść o każdej porze roku.

Długi weekend to idealna okazja do zrobienia gofrów na śniadanie - wymagają one nieco czasu w kuchni, ale mając 3 dni wolnego z pewnością możemy go bez większego problemu wygospodarować 😉

Choć gofry najczęściej kojarzą się nam ze słodkimi dodatkami na śniadanie proponuję je w nieco innej wersji - na wytrwanie, z jajkiem sadzonym i warzywami. 


Gofry owsiane z jajkiem sadzonym - przepis na 8 gofrów

Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne:

  • 250g mąki owsianej,
  • 250ml mleka 2%,
  • 50g masła,
  • 10 jajek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 pomidory,
  • opakowanie rukoli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy.

1. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, rozpuszczone masło i 2 jajka, wszystko dokładnie zmiksuj i dostaw na ok. 10 minut.

2. Gofrownicę posmaruj olejem za pomocą pędzelka, łyżką nakładaj porcje ciasta.

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przygotuj jajka sadzone, dopraw je solą i pieprzem.

4. Na każdego gofra nałóż porcję umytej i osuszonej rukoli, jajko sadzone i plastry pomidora.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger