Najwięcej wartości odżywczych w owocach zazwyczaj znajduje się tuż pod skórką. Dlatego nie warto ich obierać, jeśli tylko nie ma takiej potrzeby.
Z drugiej jednak strony nie wszystko da się tak zjeść - skórka arbuza to chyba trochę za duże wyzwanie.
To jednak wcale nie oznacza, że powinniśmy ją tak po prostu wyrzucić!
Słyszeliście pewnie o filozofii zero waste? Pisałam już o tym w artykule Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować?
Ja zgodnie z zasadą zero waste staram się jak najmniej marnować w kuchni. Białą część skórki arbuza więc także wykorzystuję - przygotowuję z niej pyszny dżem. W ten sposób piekę dwie pieczenie na jednym ogniu - nie wyrzucam czegoś, co mogę wykorzystać, a dzięki temu zimą mogę cieszyć się ponownie smakiem arbuza 😄
Jeśli kupicie dużego arbuza, prawdopodobnie nie zjecie go od razu - skórki możecie spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni i gdy już poradzicie sobie z całym owocem, będzie mogli wykorzystać całą skórkę do zrobienia arbuza.
W zależności od tego, jak duży był arbuz, tak dużo zostanie skórki. W przepisie podaję ilości składników na 1kg skórek, ale w zależności od tego, ile będziecie mieli jej do dyspozycji, możecie bez problemu odpowiednio zmienić proporcje.
Dżem ze skórek arbuza - przepis
Do przygotowania dżemy będziesz potrzebować:
- 1kg skórek z arbuza,
- 300-400g cukru,
- sok z połowy cytryny.
1. Skórki obierz obieraczką z zielonej warstwy, a białą część pokrój w drobną kostkę. Im drobniejsza będzie kostka, tym szybciej ugotuje się dżem.
2. Cząstki arbuza włóż do miski, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, aż cukier się rozpuści (możesz zasypać skórki wieczorem i odstawić na noc). Po tym czasie skórki będą pływały w soku.
3. Zawartość miski przelej do do garnka i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalił.
4. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
5. Gdy dżem trochę przestygnie zblenduj go, następnie ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny, a następnie przełóż do słoiczków, dokładnie zakręć i postaw je do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz