Buddha Bowl, czyli misa rozmaitości, w oryginale oznacza posiłek serwowany na zimno podawany w misce składający się z mniejszych porcji.
Do przygotowania takiej misy potrzebne są niewielkie ilości składników, ale ważna jest ich różnorodność.
Zasada jest prosta - w jednej misce łączymy ryż lub dowolną kaszę z dodatkami, którymi mogą być warzywa, nasiona strączkowe czy sałaty. Składników nie mieszamy jak w sałatce, tylko podajemy je w specjalnie ułożony, estetyczny sposób.
Do stworzenia Buddha Bowl nadaje się w zasadzie wszystko, co akurat mamy w lodówce, musimy tylko zwrócić uwagę na to, aby połączone składniki stanowiły pełnowartościowy posiłek.
Aby dodać więcej aromatu warto stosować ulubione zioła i przyprawy. Kluczową rolę odegra tu także sos, którym polejemy naszą misę rozmaitości.
W ten sposób możemy w łatwy sposób przygotować różnorodne posiłki, które jednocześnie wpisują się w nurt zero waste - w końcu to doskonała okazja, aby wykorzystać to, co zostało nam z obiadu czy kolacji, lub co po prostu w niewielkich ilościach zalega nam w lodówce i nie bardzo mamy pomysł, jak inaczej to wykorzystać.
Buddha Bowl warto przygotować sobie wieczorem wykorzystując to, co zostało w ciągu dnia - dzięki temu mamy gotowe śniadanie lub lunch do pracy.
Buddha Bowl - misa rozmaitości - przepis na 2 porcje
Do przygotowania Buddha Bowl będą Ci potrzebne:
- 120g komosy ryżowej,
- 2 garści szpinaku baby,
- garść dowolnych kiełków,
- 6 rzodkiewek,
- 1/3 papryki czerwonej,
- pomidor,
- awokado,
- 200g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki),
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- sok z 1/2 cytryny.
- łyżka masła orzechowego,
- łyżka jogurtu greckiego,
- łyżeczka syropu klonowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta chili,
- szczypta kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz