marca 13, 2024

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, idealna na chłodniejsze dni...


Zupa meksykańska - przepis

Do przygotowania zupy meksykańskiej będą Ci potrzebne:

  • 500g mielonej wołowiny,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka pomidorów pelati,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 litry wody.

1. Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz domową przyprawę do zup, zagotuj i gotuj wywar 20 minut.
2. Wołowinę zmiel, dopraw słodką papryką, chili i pieprzem.
3. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso i zioła prowansalskie - smaż mieszając od czasu do czasu, po czym przełóż do wywaru.
5. Zawartość puszek odcedź na sicie i dodaj do zupy.
6. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
7. Dopraw do smaku solą i pierzem, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger