Zupa meksykańska to pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, idealna na chłodniejsze dni...
Zupa meksykańska - przepis
Do przygotowania zupy meksykańskiej będą Ci potrzebne:
- 500g mielonej wołowiny,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka białej fasoli,
- puszka pomidorów pelati,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki chili,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 litry wody.
1. Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz domową przyprawę do zup, zagotuj i gotuj wywar 20 minut.
2. Wołowinę zmiel, dopraw słodką papryką, chili i pieprzem.
3. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso i zioła prowansalskie - smaż mieszając od czasu do czasu, po czym przełóż do wywaru.
5. Zawartość puszek odcedź na sicie i dodaj do zupy.
6. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
7. Dopraw do smaku solą i pierzem, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz